Tam w niewiarygodnym gwarze, generowanym przez gości i kelnerów, próbowaliśmy ichniejszych tapas. To sushi‑niesushi było jedną z serwowanych w hiszpańskiej knajpce przekąsek. Spróbujcie przygotować danie, a zaskoczy was prostotą, smakiem i wartością energetyczną.
PORCJA: DLA 2 OSÓB
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
SUSHI Z MALAGI. SKŁADNIKI
świeży tuńczyk – ok. 120 g
mleczko kokosowe – 1 filiżanka
sok z limonki
musztarda francuska – 1 łyżeczka
chili w płatkach
kłącze imbiru wielkości dużej czereśni
sałata – garść młodych listków, najlepiej różnych gatunków
szczypta soli
SUSHI Z MALAGI. PRZYGOTOWANIE
Mleczko kokosowe wymieszaj z sokiem z połowy limonki, pokrojonym w drobną kostkę imbirem, łyżeczką musztardy, szczyptą chili i niewielką szczyptą soli (uwaga, musztarda czasem jest na tyle słona, że dodatkowa ilość soli może zepsuć smak). Umyj sałatę i przygotuj ją na osobnych talerzykach. Surowego tuńczyka pokrój na cienkie plasterki. Nie wrzucaj ich do sosu! Kwas z limonki zetnie delikatne mięso. Pojedyncze kawałki ryby mocz w sosie i do każdego kęsa dodawaj kilka listków sałaty. Świetnie komponuje się ze świeżym pszennym pieczywem lub grzankami z oliwą. Smacznego!
Przepis ukazał się w TOUR 2/2018.
Jego elektroniczną wersję znajdziecie TUTAJ.