Kuchnia TOUR. Co jedzą zawodowcy?

Kategorie:

 

Etap wyścigu (ok. 11.00 – 16.00)

Gdy zawodnicy jadą, w drodze do miejscowości, gdzie będą finiszować, jest też nasza specjalistka i kuchenna ciężarówka. W trakcie jazdy wśród wyścigowych przekąsek najpopularniejsze są klasyki – zawinięte w folię aluminiową małe kawałki ciasta ryżowego, ciasta z owocami i bułeczki. Niektórzy zawodnicy jedzą je tuż przed sygnałem do startu. Do tego dochodzą żele energetyczne i batoniki. Podstawowa zasada brzmi – im bliżej do celu, tym bardziej miękkie jest jedzenie. By wyrównać utratę płynów, zawodowcy piją do dziesięciu litrów wody i napojów sportowych zawierających elektrolity.

 

 

 

Kolacja w teamowym hotelu (ok.20.00 – 21.00)

Ważne są dwa rożne źródła węglowodanów. Na stół wędrują polenta z udźcem jagnięcym, zielonymi szparagami i pomidorami wiśniowymi oraz ryz ze świeżymi warzywami z woka. Poza tym sałatka z fetą.

 

 

Śniadanie w hotelu teamowym (ok. 8.00 – 9.00)

Rano zawodowiec musi napełnić swoje magazyny energii, najlepiej lekkostrawnymi składnikami odżywczymi, z powodu których w ciągu dnia nie będzie miał problemów żołądkowych. Smoothie z czerwonego buraka z jabłkiem, bananem i imbirem (dużo witamin), jogurt i biały ser z owocami, miód i orzechy, do tego zmiękczone muesli (łatwiej je strawić), chleb bananowy, wafle ryżowe, chleb mieszany z serem, jajecznica i omlet (białko). Poza tym kanapka ze świeżym serem i łososiem oraz awokado i jajkiem sadzonym – mieszanka węglowodanów, protein i tłuszczu.

 

 

Posiłek regeneracyjny za metą (ok. 16.00 – 17.00)

Pierś kurczęca z makaronem i pesto z orzeszków piniowych i bazylii, do tego karczochy i suszone pomidory – idealna kombinacja regenerująca z węglowodanów i protein.

 

 

 

 

 

 

VERONIKA SIFLINGER‑LUTZ, SZEFOWA KUCHNI TEAMU 34‑latka dołączyła do ekipy Bora‑Hansgrohe tuż przed ubiegłorocznym Tour de France. W trakcie dużych etapówek jest z zawodnikami przede wszystkim na początku, poza tym z siedziby teamu w Raubling koordynuje plany żywieniowe na wszystkie starty w wyścigach.

 

 

Artykuł o Teamie Bora Hansgrohe ukazał się w TOUR 1/2018.

 

Powyższy artykuł pochodzi z BIKE 8/2018. Jego wersja elektroniczna do nabycia w eKiosk

 

 

INFORMACJE O AUTORZE:

Autor tekstu:
Zdjęcia:

Czytaj dalej

Podobne artykułu

[dis2]
0
Would love your thoughts, please comment.x