ANDALUZYJSKI OMLET Z ZIEMNIAKAMI

Kategorie:

 

PORCJA

DLA 1 GŁODNEJ OSOBY PO TRENINGU

 

 

CZAS PRZYGOTOWANIA

15 MINUT

 

 

SKŁADNIKI

4 duże ziemniaki (najlepiej sałatkowe)

4 jajka

10–12 cm hiszpańskiej kiełbasy fuet (z chorizo też dobrze)

½ świeżej papryczki chili,

½ dużej cytryny,

listki kolendry lub pietruszki

oliwa,

sól,

pieprz

 

 

 

PRZYGOTOWANIE

Przed wyjściem na rower ugotuj ziemniaki (powinny być zimne, gdy wrócisz). Na dużej patelni rozgrzej trzy łyżki oliwy. Na całej powierzchni ułóż pokrojone na grube plastry ziemniaki. Chwilę podsmaż je trochę z jednej strony. Jeśli masz cierpliwość, obróć, by zarumieniły się z obu stron. Między plastry ziemniaków wrzuć pokrojoną na małe kawałeczki kiełbasę. W miseczce wymieszaj jajka widelcem (to szybkie danie, nie bawimy się w ubijanie białek i żółtek osobno). Wlej jajka na ziemniaki z kiełbasą. Posyp wszystko pokrojoną papryką chili. Zmniejsz ogień pod patelnią i przykryj ją. W ciągu kilku minut jajka powinny się ściąć. Na koniec polej omlet sokiem z połowy cytryny, posól i dopraw pieprzem, posyp listkami kolendry lub pietruszki.

Gotowe!

 

 

 

Zobacz też nasz inny przepis:

Sushi inaczej

 

 

 

Artykuł ukazała się w TOUR 4/2018

Papierowe wydanie wciąż do nabycia w naszym SKLEPIE

Elektroniczną wersję możecie nabyć w eKiosku

 

 

INFORMACJE O AUTORZE:

Autor tekstu: Anna Tkocz
Zdjęcia: Anna Tkocz

Czytaj dalej

Podobne artykułu

[dis2]
0
Would love your thoughts, please comment.x